Ceza Hukuku

Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen hukuk dalıdır.
Anasayfa/Ceza Hukuku

Ceza Hukuku

Ceza hukuku içeriğinde birçok dava türünü barındırmaktadır.

Soruşturma

Soruşturma aşaması, ceza davasının öncesinde savcılık tarafından delillerin toplanması ve makul şüphenin tespiti sürecini kapsar.

Kovuşturma

Kovuşturma aşaması, soruşturma aşamasının ardından makul şüphenin varlığı halinde iddianame iddianamenin kabulü ile başlar.

Cezanın İnfazı

Ceza davası sonucunda kesinleşen hapis cezalarının ve güvenlik tedbirlerinin hangi şartlarda olacağının belirlenmesi durumudur.

Danışmanlık

Suçun gerçekleşmesinin ardından ceza davası öncesi ve sonrasında kişilerin ihtiyaç duyduğu hukuki danışmanlık hizmeti oldukça önem taşımaktadır.

Hizmetler

Ceza Davası Avukatlığı

Ceza davaları uzmanlık gerektiren ve tüm sürecin iyi yönetilmesi gereken dava türlerindendir. Ceza hukuku alanında avukatlığını üstlendiğimiz bazı dava türleri;

  • Öldürme ve Yaralama Davaları,
  • Uyuşturucu Madde Ticareti ve Uyuşturucu Madde Kullanma Davaları,
  • Dolandırıcılık ve Hırsızlık Davaları,
  • Hakaret, Tehdit ve Yağma Davaları,
  • Ticari Suç Davaları,

Sık Sorulan Sorular

Avukat, yıllar süren bilgi ve deneyimlerin bir bütünü olarak hizmet verir. Oldukça karmaşık bir hukuk düzeni olan ülkemizde yasalarla, sürelerle ve iletişim halinde olunması gereken birçok yargı personeli ile uğraşmak oldukça zor ve önemli bir iştir. Yapacağınız çok ufak bir hata sizi çok kötü sonuçlara götürebilir. Bu sebeple sürekli bu kargaşanın içinde bulunan ve bunu defalarca kez deneyimlemiş bir avukatla çalışmanız sizin için en doğru tercih olacaktır

Danışmanlık ücreti ülkemizde henüz pek alışılmış bir uygulama değildir. Fakat avukatın, bir konu hakkında mesleki bilgi ve tecrübesine dayanarak hizmet sunması söz konusu olduğu için ücrete tabi olacaktır. Türkiye Barolar Birliği’nin de bu konuda yayınlamış olduğu bir ücret tarifesi bulunmaktadır. Nitekim bu ücret tarifesi de avukatların danışmanlık ücreti istemesinin yasa dışı bir uygulama olmadığının göstergesidir.

Türk Hukuku’nda avukat ile temsil zorunluluğu yoktur. Herkesin mahkemeler önünde kendisi temsil hakkı bulunmaktadır. Her mahkeme önünde avukat tutmaksızın kendini temsil etmek hakkın her bireyin vardır. Fakat hukuki işlemler uzmanlık gerektiren işlerdir. O sebeple avukat ile temsil oldukça önem arz etmektedir.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dava ile ilgili yapılan çoğu işlem internet üzerinden yapılmaktadır. Ülkemizde oluşturulan UYAP platformu üzerinden dava iş ve işlemleri yürütülmektedir. Ayrıca e-devlet sisteminin de oldukça gelişmesi ile beraber dava sorgusu da e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

Avukatlık sözleşmesi bir nevi vekalet sözleşmesidir. Bir kişi ve avukatın aralarındaki ilişkinin başlaması kişinin, avukata vekaletname vermesi ile başlar. Vekaletname herhangi bir şekil şartına bağlı değildir. Fakat uygulamada sıkıntılar yaşamamak adına Noter’den çıkarılmaktadır.

Avukatlık sözleşmesi, kurumsal veya bireysel kişilerin avukat ile aralarında oluşturdukları sözleşmedir. Sözleşmenin içeriğini aralarında kurulan vekalet ilişkisinden doğan yükümlülükler oluşturmaktadır. Genelde kişilerin bir ücret ödemeyi, bunun karşılığında avukatın ise avukatlık hizmeti sunduğu sözleşmelerdir.